Utforska våra Träslag

Alla våra produkter är skapade av naturligt trä från hela världen. Varje träslag har sin egen färg, ådrig, hårdhet och skönhet. När vi väljer träslag tar vi bara de bästa, mest hållbara alternativen vi kan hitta. Upptäck vilka träslag vi använder och vad som karaktäriserar dem.

 

1. ACACIA
Acacia har kontrasterande färgband i tillväxtringarna, vilket resulterar i ett träfiber som är bandliknande med färgstrimmor. Den kommer från Tanzania, Sydafrika och södra Asien.
Genomsnittlig höjd: 85 ft
Hårdhet enl Janka skalan: 1160 lbf
Volymetrisk krympning: 11.9%
Torkad vikt: 11.9 lbs/ft³
2. ZEBRATRÄ
Zebraträ har en ganska grov struktur och öppna porer och erbjuder en slående ådringskontrast. Det har en exceptionell finish så det anses vara ett lyxigt lövträ. Ådringen är vanligtvis vågigt eller sammankopplat. Härstammar från Västafrika (Kongo).
Genomsnittlig höjd: 25m
Hårdhet enl Janka skalan: 1850 lbf
Volymetrisk krympning: 18.5%
Torkad vikt: 52 lbs/ft³
3. BAMBU
Bambu är faktiskt ett gräs och vissa arters ihåliga vass kan växa till 30m. Bambu i våra klockor skapas genom att limma ihop slipade remsor av bambu och sedan bearbetas de nya bambu-"brädorna" till länkar och klockfodral. Bambu har ingen splintved/kärnved eller växtringar. Konsistensen är mycket enhetlig och varierar från medel till fin beroende på densitet. Den kommer från södra Asien.
Genomsnittlig höjd: 23m
Hårdhet enl Janka skalan: 1610 lbf
Volymetrisk krympning: 17.5%
Torkad vikt: 32 lbs/ft³
4. VALNÖT
Valnöt kan variera från en ljus ljusbrun till mörk chokladbrun med djupt nyanserade ränder. Sekundära färger kan ibland ha en grå, lila eller rödaktig nyans. Ådringen som ses i valnöt är vanligtvis rak men kan vara oregelbunden inklusive burl, gren och lockiga varianter. Konsistensen är enhetlig, med en måttlig naturlig lyster. Den kommer från Östeuropa.
Genomsnittlig höjd: 29m
Hårdhet enl Janka skalan: 1225 lbf
Volymetrisk krympning: 7.8%
Torkad vikt: 46 lbs/ft³
5. GOLDEN CAMPHOR
Färgen på kamfer kan variera mycket beroende på art och växtförhållanden. Vi väljer kamfer som är ljusbrun, med nyanser av grått och olivgrönt, vilket skapar en gyllene nyans. Ådringen kan visa en mängd olika mönster: raka, sammankopplade och vågiga kan alla vara närvarande i ett enda stycke. Konsistensen är enhetlig, med en hög naturlig lyster och en mjuk smörig känsla. Den kommer från södra Asien.
Genomsnittlig höjd: 25m
Hårdhet enl Janka skalan: 960 lbf
Volymetrisk krympning: 8.9%
Torkad vikt: 34 lbs/ft³
6. EBENHOLTS
Ebenholts har en hög mättnad av färg och en naturlig glansig yta. På grund av färgens djup är den typiskt raka ådringen inte lätt att urskilja, men den är fin och jämn i strukturen. Ebenholtsens hårdhet kan göra det utmanande att arbeta med, så verktygen kontrolleras och slipas regelbundet för att minska risken för att träet ska dra eller att kanten blir dålig. Ådringen är vanligtvis rak eller ibland oregelbunden med en fin och jämn struktur. Det har en hög naturlig lyster. Det kommer från Östafrika (Moçambique).
Genomsnittlig trädstorlek: 24,4 meter
Janka-skalahårdhet: 10860 newton (N)
Volymetrisk krympning: 16,2 procent
Torr vikt: 946 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
7. SANDALWOOD
Vi använder olika arter av sandelträ, var och en vald för sina unika och varierande färgtoner. Rött, svart/brunt och grönt sandelträ kan alla ses i våra kollektioner. Ådringen är rak, men ibland kan den vara lockig eller vågig och skapa en "fiddleback"-effekt. Träets textur är mycket fin och jämn, med otydliga porer och strålar. Det kommer från flera olika källor. Mörkt: Östafrika (Moçambique) Grönt: Argentina Rött: Östafrika (Moçambique)
Genomsnittlig trädstorlek: 10,97 meter
Janka-skalahårdhet: 7583,75 newton (N)
Volymetrisk krympning: 9 procent
Torr vikt: 991,18 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
8. OLIVE
Olivträ är vanligtvis kräm- eller gulbrunt, med mörkbruna eller svarta kontrasterande ådror. Färgen kommer att fördjupas med tiden och få toner av grått och brons. Ådringen kan vara rak, korsad eller vild. Det har en fin och jämn textur med en måttlig naturlig glans. Det kommer från Europa.
Genomsnittlig trädstorlek: 15,2 meter
Janka-skalahårdhet: 12 146 newton (N)
Volymetrisk krympning: 14,5 procent
Torr vikt: 1 009 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
9. ROSEWOOD
Brazilian Rosewood kan variera i färg från en mörk chokladbrun till en ljusare purpur- eller rödbrun färg, med mörkare kontrasterande strimmor. De svarta strimmorna kan ibland skapa ett unikt ådringsmönster som ibland kallas "spindelnät" eller "landskap", mycket likt Ziricote. Den ljusare gulaktiga splintveden är tydligt avgränsad från kärnveden. Ådringen har en jämn, medelgrov textur med medelstora öppna porer. Ådringen tenderar att vara rak, men kan ibland vara korsad, spiralformad eller vågig. Den kommer från Brasilien. Genomsnittlig trädstorlek: 36,6 meter
Janka-skalahårdhet: 12 617 newton (N)
Volymetrisk krympning: 8,5 procent
Torr vikt: 833 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
10. KOA
Koa är en art som är infödd till Hawaii och anses allmänt vara den vackraste av de inhemska lövträden. Trots att den är mjukare än flera av våra använda träarter, bearbetas Koa exceptionellt bra och ger en jämn yta med en vacker naturlig glans. Ådringen är vanligtvis något korsad och ibland vågig. En jämn till medelgrovt textur. Den kommer från Hawaii.
Genomsnittlig trädstorlek: 25,3 meter
Janka-skalahårdhet: 5 263 newton (N)
Volymetrisk krympning: 12,5 procent
Torr vikt: 625 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
11. KOSSO
Kosso hartholz har vanligtvis en ljus gulbrun basfärg och kan ibland visa toner av mörkrött eller purpurbrunt som bleknar med tiden. Ådringen är rak till korsad med en medium textur och låg naturlig glans. Den kommer från Nigeria.
Genomsnittlig trädstorlek: 18,3 meter
Janka-skalahårdhet: 6 139 newton (N)
Volymetrisk krympning: 5,4 procent
Torr vikt: 625 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
12. MAPLE
Lönn finns över hela världen, men det hårda lönnträet i våra klockor kommer från nordöstra Nordamerika. Till skillnad från våra andra träslag som använder sig av träets inre kärnved är våra lönnklockor tillverkade av de yttre årsringarna, känt som splintved. Ådringen är vanligtvis rak med lätta vågor och har en fin, jämn textur. Lönn är ganska lätt att arbeta med, men man måste vara försiktig så att verktygen inte överhettas eftersom lönn lätt kan brännas. Det kommer från nordöstra Nordamerika.
Genomsnittlig trädstorlek: 27,4 meter
Janka-skalahårdhet: 6 163 newton (N)
Volymetrisk krympning: 14,8 procent
Torr vikt: 720 kilogram per kubikmeter (kg/m³)
13. PURPLEWOOD
Purplewood (liljekonvaljträ) har en naturligt rik lila färg. Ådringen är generellt fin och har mycket raka linjer. Trots att det är svårt att skära i höga hastigheter, när det bearbetas korrekt, skapas en vacker och långvarig yta. Ådringen är vanligtvis rak, men kan också vara vågig eller oregelbunden. Har en mediumtextur med en bra naturlig glans. Det kommer från Salomonöarna.
Genomsnittlig trädstorlek: 45,7 meter
Janka-skalahårdhet: 11 339 newton (N)
Volymetrisk krympning: 10,5 procent
Torr vikt: 881 kilogram per kubikmeter (kg/m³)